Γιατί χρειάζεται η εξέταση PSA:

Ο αδένας του προστάτη κάνει ενα συγκεκριμένο υγρό που αποτελεί μέρος του σπέρματος. Ο προστάτης βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη μπροστά από το ορθό. Περιβάλλει την ουρήθρα (τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα και το σπέρμα μέσω του πέους και έξω από το σώμα).

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια στην οποία σχηματίζονται κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα στους ιστούς του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες.

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του προστάτη είναι αδενοκαρκινώματα (καρκίνοι που αρχίζουν σε κύτταρα που δημιουργούν και απελευθερώνουν βλέννα και άλλα υγρά).Ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη συχνότητα ούρησης στους άνδρες ή ασθενέστερη ροή ούρων, αλλά αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από καλοήθεις προστάτες.

Το συγκεκριμένο αντιγόνο του προστάτη, ή το PSA, είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από κύτταρα του αδένα του προστάτη. Η δοκιμή PSA μετρά το επίπεδο PSA στο αίμα ενός ανθρώπου. Για τη δοκιμή αυτή, το αίμα λαμβάνεται από το εργαστήριο για ανάλυση.

Το επίπεδο στο αίμα του PSA είναι συχνά αυξημένο σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη και η δοκιμή PSA εγκρίθηκε αρχικά από το FDA το 1986 για να παρακολουθήσει την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που είχαν ήδη διαγνωστεί με την ασθένεια.

Εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, ορισμένες καλοήθεις (όχι καρκινικές) καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του PSA του άνδρα. Οι συχνότερες καλοήθεις καταστάσεις προστάτη που προκαλούν αύξηση του επιπέδου PSA είναι η προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη) και η καλοήθης προστατική υπερπλασία (BPH) (διεύρυνση του προστάτη). Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η προστατίτιδα ή η ΒΡΗ οδηγούν σε καρκίνο του προστάτη, αλλά είναι πιθανό για έναν άνδρα να έχει μία ή και τις δύο από αυτές τις καταστάσεις και να αναπτύξει επίσης καρκίνο του προστάτη.

€ 15 Με κάθε Μάξι Check Up