Ο έλεγχος του θυρεοειδούς που παρέχουμε αποτελεί συνάρτηση των εξετάσεων αίματος που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας του θυρεοειδούς αδένα σας. Οι διαθέσιμες δοκιμές από το εργαστήριο περιλαμβάνουν το T4 και το TSH.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο κατώτερο μέρος του λαιμού σας. Μια ”πεταλούδα” που βρίσκεται μπροστά από την τραχεία (τραχεία), ακριβώς κάτω από το φωνητικό σας κουτί (λάρυγγα). Είναι υπεύθυνο για να βοηθήσει στη ρύθμιση πολλών των διαδικασιών του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, η παραγωγή ενέργειας και η διάθεση.

Ο θυρεοειδής παράγει δύο κύριες ορμόνες: τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4). Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές από αυτές τις ορμόνες, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, έλλειψη ενέργειας και κατάθλιψη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.

Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει πάρα πολλές ορμόνες, μπορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια βάρους, υψηλά επίπεδα άγχους, τρόμο και αίσθημα ύπαρξης σε υψηλά επίπεδα. Αυτό ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός.

Συνήθως, ένας γιατρός που ανησυχεί για τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών θα διατάξει ευρείες εξετάσεις διαλογής, όπως η δοκιμασία Τ4 ή ορμόνη διέγερσης θυρεοειδούς (TSH). Αν αυτά τα αποτελέσματα επανέλθουν σε μη φυσιολογικές τιμές, ο γιατρός σας θα διατάξει περαιτέρω εξετάσεις για να εντοπίσει το λόγο για το πρόβλημα.

Η δοκιμή T4 είναι γνωστή ως δοκιμή θυροξίνης. Ένα υψηλό επίπεδο Τ4 υποδεικνύει έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμό). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, μη προγραμματισμένη απώλεια βάρους, τρόμο και διάρροια.

Η δοκιμή TSH μετράει το επίπεδο της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς στο αίμα σας. Αν παρουσιάσετε σημάδια υποθυρεοειδισμού και έχετε μια ανώμαλη ανάγνωση TSH, κινδυνεύετε να προχωρήσετε στον υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, κόπωση, κατάθλιψη κλπ.

€20:
Θυροξίνη(FT4)
Θυροειδοτρόπος(TSH)

FT3(+ €15)